https://podbielpoviedky.sk/

Goralský chlieb.

Recept na ,, guraľský ,,  chlieb  ,, moskaľ ,,

  / recept : Hanka Vlčáková, kostolníčka. /

Recept sa zachoval  na goralský slávnostný  chlieb, ktorý piekla naša obyvateľka z Podbiela Hanka Vlčáková, rodená Šprláková, pochádzajúca z Hladovky. Viem, že čo gazdiná, to nejaká ,,finta,, pri pečení…

Nebohá Hanka Vlčáková tento recept žiaľ nezapísala, preto text odpovedá mojim spomienkam na jej chlieb, tiež zachovalé videorecepty zo Suchej Hory, tiež rady kuchárok, čo chlieb ešte podľa ich receptúr  dodnes pečú.

   Základná receptúra:

  • 1 Kg hladká múka
  • Prepasírované uvarené zemiaky 3 väčšie kusy, 1 deň staré
  • Droždie čerstvé, rozpustené v pohári v teplej vode plus č. lyžička cukor
  • 1 čajová lyžička soľ / alebo viac podľa chuti/
  • 1 až 3 čaj. lyžičky rasca
  • 1 vajce
  • Kyslé mlieko, suchý mak, cesnak rozpučený čerstvý

Do múky zapravíme pasírované varené zemiaky, pridáme kvások, soľ, vajce pridáme teplú vodu, alebo kyslé mlieko. Ručne vymiesime, necháme vykysnúť pod utierkou v zakrytej miske. Cesto po vykysnutí vyklopíme na pomúčenú dosku.  Rozdelíme na 4 rovnaké kusy. Nevaľkáme, ale rukou vytvarujeme do okrúhlej formy, dáme na pomúčený plech. Znova necháme podkysnúť. Rúra pred naložením cesta do pece vyhriata  na 170 až 180 stupňov. Pečieme okolo 40 minút podľa hrúbky, respektíve do správne upečenej kôrky.

 Chlieb pred vložením do rúry potrieme kyslým mliekom a posypeme makom. Niekto  po upečení potrie slanou vodou v ktorej je rozpučený cesnak. Ak potierame na konci s cesnakom, chvíľku ešte dosušíme vo vypnutej rúre.

Tento recept som zapísal z úcty k nebohej Hanke Vlčákovej, ako vzornej matke, za jej prácu okolo kostola / bola aj kostolníčka, dlhé roky prala pre faru a kostol, tiež varila./ Jej nebohý manžel roky zastával funkciu zvonára.

Česť ich pamiatke!

Poznámka:

Ak chceme rozumieť tomu, čo sa deje v terajších dobách, musíme poznať  pravdivú históriu. Ak tomu, čo sa stalo pred mnohými rokmi porozumieme, rozumieme procesom v terajšej dobe a vieme alternatívne predpokladať, čo môže nastať v budúcnosti.

Teda minulosť našich predkov by sme tiež mali poznať a mali by sme aj pre tých, čo prídu po nás odovzdať im nadobudnuté skúsenosti naše aj našich predkov. Generačnú pamäť by sme mali zachovať. Prečo?

Aby sme sa nedopustili tých chýb, ktorých sa dopustili tí pred nami…

Ing.Viliam Štefanek – Karisný.                                       V Podbieli 12.3.2024

                                        www.podbielpoviedky.sk